Zebegény

Zebegény Budapesttől 60 km-re a Dunakanyar legszebb részén található Zebegény, mely páratlan szépségével és hangulatával közkedvelt nyaralóhely lett, ahol minden kedves látogató megtalálja azt az időtöltést, amivel kellemessé tudja tenni nyaralását. Minden évszakban érdemes ide ellátogatni, mert minden évszakban más hangulatot rejt magában. Lehetőség adódik a vízi sportokra, horgászatra, lovaglásra, tenisz-, futball- ,és röplabdapályák állnak a sportolni vágyók rendelkezésére. A téli sportok kedvelői Zebegény-Újvölgyben felvonóval működő sípályát találnak. Zebegényből naponta indulnak kirándulóhajók Esztergom ill. Visegrád felé.

Látnivalók:

– Szőnyi István Emlékmúzeum: itt élt és dolgozott Szőnyi István.
– Kós Károly római katolikus templom
– Sziklatemplom
– Trianoni Emlékmű ( Kálvária kápolnával )
– Öregmalom
– Szlovák parasztházak

 

Zebegény képekben

Zebegény nevének  kialakulására vonatkozó legrégebbi adatok a 13. századból maradtak fenn először. A Baranya megyei Zebegény – mai nevén Szebény- a Szent Mihályról nevezett bencés apátsága birtokos volt a “Zebegény-hegyi monostor”-ban, (Szent Mihály hegy) mely a hegy Duna felé eső lejtőjére épült.

Egy 1295. szeptember 26-án kelt peres irat a bencés kolostort “Monasterium de Zebeguennak” zebegényi monostornak nevezi.

A  falu temetője a Kálvária-domb déli oldalában helyezkedik el. Fekvése, domborzati viszonyai és érdekes elrendezése miatt az ország egyik legszebb temetője. 1853-ban Fischer Borbála jóvoltából a Kálvária dombon megépült a  homlokzati tornyos kis méretű, keletelt, klasszicista “kálvária kápolna”.  Ebben az időben épült a kápolnához vezető út mellett kilenc stációs ház; mindegyiken kis fülkében Jézus keresztútját ábrázoló kép. Feltehetően a XIX. század elején épült a kálvária É-nyugati lábánál a Nepomuki Szent János kápolna (úti kápolna). Ekkor még meg voltak a kálvária domb tetején a rézkorból származó “földvár” maradványai. A Börzsönyi várak leírásaiban ezt a valamikori földvárat ma is jegyzik, melyet  az 1930-as években feltártak  majd helyére építették az Országzászló emlékhelyet.